ePrijzen

Het ontstaan van ePrijzen

Telegram Bot

Begin 2021, toen de energieprijzen begonnen te stijgen, werd ik geconfronteerd met een uitdaging die mijn nieuwsgierigheid en innovatiedrang zou aanwakkeren. Samen met een goede vriend besprak ik de mogelijkheid om goedkopere stroom te verkrijgen. Dit gesprek leidde tot de ontdekking van dynamische energieprijzen, die mijn interesse wekten en de basis vormden voor wat later ePrijzen zou worden.

Ik begon met het monitoren van de prijzen per uur, en al snel viel het me op dat er af en toe negatieve prijzen waren. Vooral op zonnige dagen, wat niet ideaal was met mijn zonnepanelen. Dit wekte mijn frustratie, maar ook mijn interesse. Ik was vastberaden om een oplossing te vinden, niet alleen voor mezelf maar ook voor anderen die met dezelfde uitdagingen te maken hadden.

Met mijn achtergrond in Python-ontwikkeling besloot ik een script te schrijven dat deze tarieven ophaalde. 

Ik programmeerde het zo dat ik een bericht via Telegram kreeg zodra de prijzen op of onder nul euro zakten. Dit kleine persoonlijke project bleek onverwacht nuttig te zijn, en al snel deelde ik het met anderen op forums zoals Tweakers.

De respons was overweldigend. Wat begon als een tool voor mij en enkele vrienden, groeide uit tot een dienst gebruikt door duizenden. De gebruikersaantallen schoten omhoog, en ik realiseerde me al snel dat ik een speciale server moest inrichten om de groeiende vraag aan te kunnen. Het was een uitdagende periode, waarin ik de servers nauwlettend in de gaten hield en voelde dat ik een verantwoordelijkheid had tegenover de gemeenschap die op mijn dienst vertrouwde.

Gebruikersfeedback was onmisbaar in deze reis. De positieve reacties en suggesties stimuleerden mij om de service verder uit te breiden. Ik begon met het plaatsen van updates op X (voorheen Twitter) en later ook op Mastodon, Facebook en Instagram. Elk nieuw platform bracht zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar ook nieuwe kansen om een breder publiek te bereiken.

Een bijzonder moment is de jaarlijkse donatieronde. De gemeenschap toont keer op keer hun steun door het doelbedrag snel te bereiken. Deze momenten bevestigden dat ePrijzen meer was dan alleen een tool; het was een gemeenschapsproject dat mensen samenbracht en ondersteunde.

Buiten ePrijzen heb ik mijn ervaringen en kennis gebruikt om een duurzaamheidswerkgroep voor de gemeente Borsele op te zetten en verschillende evenementen in Zeeland te organiseren. Deze inspanningen waren niet alleen gericht op energiebesparing, maar ook op het bevorderen van een breder bewustzijn rondom duurzaamheid.

Met de groei van ePrijzen kwamen ook nieuwe kansen. Ik richtte een eigen Energie Advies bedrijf op en werkte aan een betaalde versie van de API, zodat anderen mijn gegevens konden gebruiken voor hun slimme huisdomotica en systemen. Het was een natuurlijke evolutie, van een persoonlijk project naar een dienst die een belangrijke rol speelt in de energiehuishouding van velen.

Tegen het einde van 2023 had ik de indrukwekkende mijlpaal van 13.000 gebruikers bereikt. Het is een getal dat de impact van ePrijzen weerspiegelt, maar voor mij symboliseert het de reis, de gemeenschap en de talloze uren die ik heb besteed aan het bouwen van iets waarvan ik geloofde dat het waardevol was. Terugkijkend op deze reis, zie ik een pad van groei, uitdagingen en gemeenschapszin. Het is een verhaal dat ik trots ben te vertellen, een verhaal dat nog lang niet ten einde is.

Meer weten over mijn verhaal? Of gewoon eens een goed gesprek over energie prijzen? Neem gerust contact met met op.