Energie Management Systeem

energie advies zeeland ems

Energie besparen

In de hedendaagse markt is duurzaamheid niet alleen een ethische keuze, maar ook een slimme zakelijke strategie. Voor bedrijven in Zeeland en daarbuiten wordt het steeds belangrijker om energie-efficiënt te opereren, niet alleen om kosten te besparen maar ook om te voldoen aan de steeds strengere milieuwetgeving. De Nederlandse ‘energiebesparingsplicht’ en ‘informatieplicht energiebesparing’ zijn hier duidelijke voorbeelden van. Deze verplichtingen zijn erop gericht bedrijven die een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken, aan te moedigen om hun energieverbruik te verminderen en informatie over hun energiebesparingen te verstrekken.

Een effectieve manier om aan deze verplichtingen te voldoen en uw bedrijf toekomstbestendig te maken, is door de implementatie van een Energie Management Systeem (EMS). Een EMS is een geavanceerd systeem dat helpt bij het beheren, controleren en verminderen van uw energieverbruik en het inzichtelijk maken van uw energiestromen. Het biedt niet alleen inzicht in waar en hoe energie wordt verbruikt binnen uw organisatie, maar stelt u ook in staat om proactief maatregelen te nemen om dit verbruik te verminderen of juist slimmer te gaan gebruiken.

Meer inzicht

Met een goed dashboard heeft u direct inzicht in uw energie verbruik de energie stromen en kunt u direct actie ondernemen om te besparen.

energie advies zeeland ems dashboard

Peak Shaving

Een specifieke strategie die uw bedrijf kan overwegen in het kader van energiemanagement is ‘peak shaving’. Dit is een techniek die vooral voordelig is voor bedrijven die te maken hebben met hoge energiekosten tijdens piekuren of die beperkingen ondervinden door hun energieaansluiting. Peak shaving helpt om de pieken in het energieverbruik af te vlakken door bijvoorbeeld opgeslagen energie in accu’s te gebruiken tijdens deze piekuren. Dit kan niet alleen resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen door het verminderen van de vraag tijdens de duurste uren, maar het kan ook helpen bij het verkrijgen van een energieaansluiting door de maximale vraag te verlagen.

Met een geavanceerd EMS kunnen bedrijven hun energieverbruik in real-time monitoren en beheren, waardoor ze precies weten wanneer ze energie moeten opslaan of gebruiken. Dit systeem kan automatisch aanpassen aan energiebehoeften en -prijzen, en zorgen voor een optimale energieflow binnen uw bedrijf. Of uw doel nu is om de energiekosten te verlagen, de betrouwbaarheid van de energievoorziening te verbeteren of bij te dragen aan een duurzamere bedrijfsvoering, peak shaving kan een waardevolle aanvulling zijn op uw energiemanagementstrategie.

Het implementeren van peak shaving vereist kennis en planning, maar met de juiste EMS-oplossing en begeleiding kunt u een systeem opzetten dat niet alleen voldoet aan uw huidige energiebehoeften, maar ook flexibel genoeg is om mee te groeien met uw bedrijf. Door het optimaliseren van uw energieverbruik met technieken zoals peak shaving, positioneert u uw bedrijf als een voorloper in energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Energie opslag & Zonnepanelen

In het hart van een vooruitstrevend Energie Management Systeem ligt ook de mogelijkheid om slim gebruik te maken van accu-opslag. Voor bedrijven die hun energiekosten willen optimaliseren en tegelijkertijd hun duurzaamheidsdoelstellingen willen behalen, biedt de integratie van accu’s met EMS een krachtige oplossing. Door accu’s intelligent te laden en te ontladen, kunnen bedrijven profiteren van de fluctuerende stroomprijzen op het net. Wanneer de prijzen hoog zijn, kunt u energie verkopen die is opgeslagen in de accu’s, en wanneer deze laag zijn, kunt u goedkoop inkopen en opslaan. Dit niet alleen optimaliseert uw energiekosten, maar stelt uw bedrijf ook in staat om actief deel te nemen aan de energiemarkt en potentieel inkomsten te genereren.

Daarnaast vormt de integratie van zonnepanelen met een EMS een slimme strategie voor bedrijven die zelf energie willen opwekken. Echter, er zijn momenten waarop de stroomprijs negatief kan worden, bijvoorbeeld wanneer er een overschot aan energie op het net is. Een geavanceerd EMS kan automatisch uw zonnepanelen uitschakelen of de energie naar de accu’s leiden tijdens deze perioden, zodat u niet betaalt om uw opgewekte energie te leveren. Dit zorgt voor een maximale efficiëntie in het gebruik van uw zonnepanelen en verzekert dat elke kilowattuur die u produceert, optimaal wordt benut of verkocht.

De combinatie van accu-opslag en zonnepanelen, slim gecoördineerd door een Energie Management Systeem , creëert een dynamisch en adaptief energiemanagementsysteem dat niet alleen reageert op de huidige energiebehoeften en -prijzen, maar ook actief bijdraagt aan uw bedrijfsrendement. Deze geïntegreerde aanpak stelt bedrijven in staat om een proactieve rol te spelen in hun energiebeheer, hun operationele kosten te verlagen en een duurzamere toekomst te ondersteunen.

Klein beginnen

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van een modern Energie Management Systeem is de modulariteit. Deze flexibele opzet betekent dat bedrijven een systeem kunnen implementeren dat specifiek is afgestemd op hun huidige behoeften, maar dat ook gemakkelijk kan worden uitgebreid naarmate die behoeften veranderen of groeien. Dit modulaire karakter van EMS is bijzonder voordelig voor bedrijven die voorzichtig willen beginnen met energiebeheer en geleidelijk willen investeren in meer geavanceerde mogelijkheden.

In de basis kan een modulair EMS beginnen met eenvoudige monitoring en rapportage van energieverbruik. Dit biedt bedrijven direct inzicht in hun energiepatronen en helpt bij het identificeren van gebieden voor verbetering. Naarmate een bedrijf klaar is om zijn energiebeheer te verfijnen, kunnen modules worden toegevoegd voor geavanceerdere functies zoals real-time energieoptimalisatie, automatische aanpassing aan energieprijzen, en integratie met hernieuwbare energiebronnen en opslagoplossingen.

De schoonheid van een modulair systeem ligt in zijn schaalbaarheid. Kleine bedrijven kunnen beginnen met een compacte opzet en naarmate ze groeien, of als hun energiebeheerbehoeften complexer worden, kunnen ze extra modules toevoegen. Deze modules kunnen specifieke functies bevatten, zoals gedetailleerde energieanalyse, geavanceerde peak shaving technieken, of de integratie met industriële processen en systemen. Elk onderdeel van het systeem werkt samen binnen het grotere EMS-kader, waardoor een naadloze en efficiënte uitbreiding mogelijk is.

Verder stelt de modulariteit bedrijven in staat om hun investeringen te spreiden over de tijd. In plaats van een grote voorafgaande investering, kunnen bedrijven investeren in nieuwe modules als hun budget dit toelaat of als hun behoeften veranderen. Dit maakt het EMS niet alleen toegankelijker voor een breder scala aan bedrijven, maar biedt ook de flexibiliteit om snel in te spelen op veranderende marktomstandigheden of bedrijfsstrategieën.

Kortom, de modulariteit van een EMS biedt een pad voor groei en aanpassing dat even dynamisch is als de bedrijven die het gebruiken. Het stelt bedrijven in staat om met vertrouwen te investeren in energiebeheer, wetende dat hun systeem kan evolueren en uitbreiden naarmate hun behoeften en ambities dat ook doen.

Te nemen Stappen

De eerste stap naar een effectief energiebeheer is het begrijpen van uw huidige energieverbruik en -behoeften. Dit begint meestal met een intakegesprek of een uitgebreider onderzoek. Vervolgens wordt gekeken naar de specifieke uitdagingen en behoeften van uw bedrijf, waarop een op maat gemaakt plan wordt geschreven. De implementatie van het EMS is de volgende stap, waarbij u geleidelijk meer geavanceerde functies en modules kunt toevoegen.

Hoewel het technische aspect van een Energie Management Systeem ingewikkeld kan lijken, is het belangrijkste dat u weet dat er oplossingen zijn die op uw specifieke behoeften zijn afgestemd. U hoeft geen expert te zijn om de voordelen van energiebeheer te plukken. Met de juiste ondersteuning en een systeem dat met u meegroeit, kunt u niet alleen kosten besparen en efficiënter werken, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

We moedigen alle bedrijven aan, groot of klein, om de stap naar een beter energiebeheer te zetten. Neem contact op met energieadvieszeeland.nl voor een persoonlijk gesprek en een plan op maat. Samen kunnen we de weg naar een duurzamere toekomst bewandelen.